smsapi-наръчник-04-изграждане-на-база-данни-с-контакти

Добре дошли в следващата част на ръководството на SMSAPI – „Направи си сам“. В тази част ще научите как да създавате, качвате и импортирате отделни контакти или цели бази данни за бъдещите си кампании.

База данни с контакти

Добавяне на нови контакти Импортиране на контакти Други инструменти за управление на контакти

Изгледайте нашето видео, в което ще научите как да управлявате базата си с контакти:


Добавяне на нови контакти

За да добавите единичен контакт, отидете в раздела „Бази данни с контакти“, изберете „Контакти“ и „Добавяне на контакт“. Ако даден запис трябва да бъде добавен към една или няколко групи получатели, напр. „редовни клиенти“ и „онлайн клиенти“, е необходимо предварително да се създадат тези групи в раздела „Групи“ или да се добавят при въвеждане на нов контакт.

В допълнение към името, фамилията, телефонния номер и имейл адреса е възможно да се добавят или попълнят и други параметри. Можете да използвате тези полета за персонализиране на вашите SMS съобщения до клиентите.

Освен персонализираните полета по подразбиране, можете да въведете свои собствени. В случая на електронна търговия, това може да бъде напр. любимата марка или размер на обувките. Можете да разгледате целия списък с полета в менюто „Персонализирани полета“.

В раздела Контакти можете също да сортирате и редактирате съществуващи контакти и да добавите номера към списъка за изпращане. След като добавите номера, списъкът ще бъде достъпен в горния десен ъгъл на портала за клиенти.

В секцията Групи е възможно да търсите и редактирате съществуващи групи. Можете да създадете нов, като кликнете върху бутона „Добавяне на група“.


Импортиране на контакти

Разделът Импортиране ви позволява да качвате контакти по два начина: от файл и чрез въвеждане на числа, използвайки метод копиране-поставяне в текстовото поле. Системата импортира данни от електронни таблици CSV, XLS, XLSX и ODS.

По време на импортирането различни стойности ще бъдат автоматично разпознати и в следващата стъпка ще бъде възможно да ги назовете със съответния тип поле, напр. име, фамилия, телефонен номер. За да присвоите импортирани контакти към група, първо трябва да я създадете или да изберете съществуваща.

Дублирани контакти

    Ако контактът, който искате да добавите, вече съществува в системата, можете да актуализирате данните и да ги добавите към следващата група или да ги оставите непроменени. Кликването върху „Пропускане“, когато се намери дубликат, означава, че системата няма да промени информацията за контакт и няма да бъде добавена отново.

За да изпратите групова SMS кампания към импортираната база данни, отидете в SMS портала и след това изберете „Номера от телефонния указател“. След това изберете име на подател, дайте име на SMS кампанията си и изберете една от групите, които сте добавили преди това. Следвайте обичайния начин за създаване на тялото на съобщението, добавете линкове, параметри и кликнете върху „Напред“.

Ще научите повече за изпращането на SMS кампании от SMS портала до импортирани бази данни в третия ни епизод от тази поредица.


Други инструменти за управление на контакти

Нека се върнем към менюто „База данни с контакти“. В секцията „Персонализирани полета“ е възможно да редактирате и добавяте вашите персонализирани полета.

Използване на списъка за отказ

Менюто за отказ съдържа всички контакти, които са се отписали, използвайки връзката за отказ в SMS, която се добавя при създаване на съдържанието в SMS портала. Той автоматично премахва телефонния номер от бъдещите кампании. Можете също така да изтриете за постоянно изброените в това меню контакти. Не забравяйте, че потребителите лично са избрали да се отпишат от вашите съобщения и в никакъв случай не бива да ги притеснявате повторно.

Добавяне на номер в черен списък

Разделът „Черен списък“ ви позволява да добавяте телефонни номера, които ще бъдат изключени от всички съобщения, изпратени от SMSAPI профила. Номерата могат да се добавят поотделно или чрез импортиране от CSV файл.

При добавяне е възможно също така да се въведе дата на изтичане, която определя кога кампаниите към даден номер трябва да бъдат блокирани. Оставянето на празно поле за дата на изтичане ще доведе до неопределен срок черен списък. Въведените номера също могат да бъдат експортирани в CSV файл или изчистени с един бутон.


Това е всичко за този епизод. Очаквайте следващата ни част, в която ще ви запознаем с това как да изграждате база данни с контакти, използвайки функционалността на SMSAPI SMS бюлетин.